top of page

Muharrem Ayı ve Aşure
“Muharrem”, sözlükte “haram kılınan, yasaklanan; kutsal olan, saygı duyulan” anlamlarına gelir. Hicri takvime göre yılın ilk ayıdır. Peygamberimiz (s.a.v.), muharrem ayını “Allah’ın (c.c.) ayı” olarak nitelendirmiş ve ramazandan sonra tutulan en faziletli orucun bu ayda tutulan oruç olduğunu belirtmiştir.(40) Hz. Muhammed (s.a.v.), peygamberlikten önce ve sonra muharrem ayının dokuz, on ve on birinci günlerinde oruç tutmuş, Müslümanlara da bu orucu tutmalarını tavsiye etmiştir.(41) Alevi geleneğinde muharrem ayının ayrı bir yeri vardır. Hz. Hüseyin ile aile mensuplarının muharrem ayının 10. gününde Kerbela’da şehit edilmesinden itibaren bu ay, matem ayı olarak anılagelmiştir. Aleviler, Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilmesinin anısına muharrem ayında oruç tutarlar. Muharremin birinci günü başlanan oruç on iki gün tutulur. Muharrem orucu Hz. Hüseyin’in Kerbela’da susuz bırakılması ve şehit edilmesi anısına su içmemek, aşırı sulu yiyecekler tüketmemek, etli ve güzel yemekler yememek suretiyle yerine getirilir. Alevilikte muharrem orucunda genel olarak gece kalkıp sahurda yemek yeme uygulaması yoktur. Oruçtan maksat sulu gıdalardan uzak durmaktır. Alevilikte bu günlerde kurban kesilmez, eğlence yapılmaz, tıraş olunmaz. Düğün ve nişan yapılmaz. Bu günlerde ağıtlar, mersiyeler ve nefesler okunur.
Aşure günü, muharrem ayının onuncu günüdür. Bu günde aşure yapılarak komşu, dost ve akrabalara dağıtılır. Halk arasında yaygın bir şekilde; Hz. Âdem’in hatasından dolayı ettiği tövbenin bugün kabul olduğu, Hz. İbrahim’in bu gün ateşten kurtulduğu, Yakup Peygamberin, oğlu Yusuf’a bugünde kavuştuğu, Nuh’un bindiği geminin tufan bitip sular çekilince Cudi Dağı’na yine bugün oturmuş olduğuna inanılır. Bu inanışa göre Hz. Nuh, gemide kalan çeşitli erzaktan bir çorba yapılmasını istemiştir.

Tufandan kurtulanlar o günü kutlayarak bayram etmişler ve bu çorbayı birbirlerine ikramda bulunarak paylaşmışlardır. Alevi geleneğinde oruçların bitiminde aşurekaynatılır ve şükran kurbanı kesilir. Kesilen kurbanların etleri özellikle fakir fukaraya dağıtılır. Aşure pişirip dağıtmak ve kurban kesmek Kerbela’da ehl-i beytten Zeynelabidin’in kurtulmasından duyulan sevinç nedeniyledir.
bottom of page